Jessica Lange

Jessica Lange är en av de mest hyllade skådespelerskorna i modern tid. Hon har nominerats till sex Oscars och vunnit två, den ena för sin biroll i filmen Tootsie och den andra för sin huvudroll i Blue Sky. Dessutom har hon vunnit utmärkelser som tre Emmy, fem Golden Globe och en SAG-utmärkelse.

Lange föddes 1949 i Minnesota i USA. Hon hade en uppväxt som kan beskrivas som kaotisk, då hennes pappa var en resande försäljare och hennes familj flyttade minst tolv gånger. Efter att ha levt stabilt i sin hemstad under high school-tiden och under några års universitetsstudier skulle Lange ge sig ut på resande fot igen, denna gång med sin dåvarande pojkvän, den spanske fotografen Paco Grande. De levde ett bohemiskt liv medan de reste genom USA och Mexiko i en pickup, och senare flyttade till Paris. Där skulle Lange studera mimteater och arbeta som dansare i Opéra-Comique. I Paris blev hon också upptäckt av modeillustratören Antonio Lopez, och började således en kort karriär som modell för agenturen Wilhelmina Models. Som modell upptäcktes hon i sin tur av Hollywoodproducenten Dino De Laurentiis, som letade efter en huvudrollinnehaverska till sin nyproduktion av King Kong. Filmen blev den femte bäst säljande året som den kom ut, 1976, och det var denna film som skulle bli startskottet på hennes långa skådespelarkarriär, som inkluderar filmklassiker som Postmannen ringer alltid två gånger från 1981, Linje Lusta från 1995 och Big Fish från 2003.Jessica Lange 1

På senare år har Lange också blivit känd för en ny generation film- och tv-tittare, i och med hennes roller i American Horror Story. Hon har dock själv meddelat att hon börjar närma sig slutet på sin karriär. I oktober 2013 berättade hon att det som återstod för henne innan pensionen var en scenproduktion, två filmer och ytterligare en säsong av tv-serien som gett hennes karriär nytt liv. Den då 64 år gamla skådespelerskan kände att ”det var dags att lägga av”. Kanske kommer hon istället att ägna sig än mer åt den välgörenhet hon redan tidigare varit involverad i. Bland annat är hon ambassadör för UNICEF, och specialiserar sig på aidsepidemin i Kongo och på att sprida kunskap om sjukdomen i Ryssland.