Jessica Ennis

Jessica Ennis, som numera heter Ennis-Hill, är den nuvarande OS-mästaren i sjukamp. Hon har också varit världsmästare i sjukamp och i femkamp inomhus.

Ennis föddes 1986 i Sheffield i Storbritannien. Ingen av hennes föräldrar var särskilt atletiska eller sportintresserade, men de tog sin dotter till ett evenemang för barn som ville börja med friidrott när hon var 10 år gammal, och redan då vann hon sitt första pris inom sport. Det var också här som Ennis träffade sin blivande tränare, Antonio Minichiello.

Han är hennes heltidstränare än idag, men Ennis’ supportteam består numera också av en fysioterapeut, en massageterapeut, en fysiolog och en biomekaniker. Tillsammans kallas laget för Team Jennis. Om du ingår i ett friidrottsteam eller ett annat sportlag vet du att det är viktigt för lagkänslan att alla har matchande kläder. Du hittar profilkläder, väskor och annat på Medtryck.com.

Ennis hade en fallenhet för sporten, och vann tävlingar redan vid fjorton års ålder. Hon etablerade sig snabbt som en av Storbritanniens bästa friidrottare på juniornivå. I hennes första internationella tävling som senior, Universiaden 2005 i Ízmir i Turkiet, placerade hon sig på en tredjeplats. Redan innan dess hade hon dock skördat nationella framgångar som senior, då hon som 18-åring i februari 2004 vann 60 meter häck i Storbritanniens norra mästerskap.Jessica Ennis 1

I hennes första internationella mästerskap, som blev EM i Göteborg 2006, skulle hon dock inte röna lika stora framgångar. Medan Sveriges älsklingsatlet Carolina Klüft tog guldmedaljen placerade sig Ennis på en åttondeplats. Ett år senare, i världsmästerskapen i Osaka i Japan 2007, var Klüft återigen guldmedaljör, men nu klättrade Ennis till fjärdeplatsen.

Som många andra friidrottare har Ennis tidvis lidit av skador. En stressfraktur i högerfoten gjorde till exempel att Ennis missade större delen av tävlingssäsongen 2008, bland annat de Olympiska spelen i Peking. Hon kom dock tillbaka från skadan starkare än någonsin, och 2009 tog hon guld i världsmästerskapen i Berlin. Efter detta gick hennes sportkarriär uppåt, och kom som högst till toppen: en guldmedalj i de Olympiska spelen i London 2012.

Ennis kommer att vara frånvarande från friidrotten under 2014, eftersom hon efter sitt giftermål nu väntar barn. Hon planerar dock att komma tillbaka till sporten efter att barnet har fötts, och kommer att satsa hårt på ett andra OS-guld i Rio de Janeiro 2016.