Jessica Biel

Jessica Biel blev först känd för sin roll som Mary Camden i tv-serien och familjedramat Sjunde himlen. Hon fick rollen när hon var fjorton år, och skulle fortsätta spela den i ytterligare fem år innan hon gick vidare med sin skådespelarkarriär.

Biel föddes 1982 i Minnesota i USA. Hennes ursprungliga plan var att satsa på en karriär som sångerska, och under sin uppväxt hade hon huvudroller i flera musikaler som Annie och The Sound of Music. Redan när hon var elva år gammal fick hon sin egen agent och talent manager efter att ha vunnit en tävling som sponsrades av The International Model and Talent Association. Efter detta fick hon flera uppdrag som modell i tryckta annonser och i reklamfilmer.

Biel gjorde faktiskt filmdebut innan hon klev in i tv-seriernas värld. Hon spelade redan som tolvåring en av huvudrollerna i den något obskyra musikalfilmen It’s a Digital World. Det var dock inte denna som gav henne rollen i Sjunde himlen, utan en av många auditions hon gick på, för flera olika tv-serier. Under hennes tid som Mary Camden gjorde hon flera mindre filmroller, men hennes första stora roll skulle hon spela efter Sjunde himlen-tiden, när hon fick en av huvudrollerna i skräckfilmen The Texas Chainsaw Massacre år 2003. Även om filmen fick mest negativ kritik var den en stor succé när det gällde biljettförsäljning, och Biel gick snabbt vidare till sitt nästa projekt: den tredje delen i filmserien Blade. Sedan dess har filmrollerna följt på varandra, och Biel har visat att hon kan spela i allt från skräck till komedi till perioddrama.Jessica Biel 3

Samtidigt har förändringar skett i Biels privatliv. År 2012 gifte hon sig med artisten Justin Timberlake, och bytte i samband med detta namn till Jessica Timberlake. Hon använder dock fortfarande sitt flicknamn i professionella sammanhang, kanske för att hon fortfarande är känd under det namnet.

Den senaste i raden av filmer för Biel blir en filmadaption av romanen The blunderer av Patricia Highsmith. Det är en psykologisk thriller som utspelar sig på 50-talet och handlar om en kvinna som hittas död nedanför en klippa och om mysteriet kring hennes död. Biels deltagande i filmen bekräftades i maj 2014.